لسیتین از انواع مولکولهای چربی بدن و نوعی فسفولیپید است. فسفولیپیدها، ساختار غشا سلول را تشکیل دادهاند. این ترکیب در تخم مرغ و دانههای سویا یافت میشود و به دلیل خصوصیات شیمیایی که دارد، با امولسیون سازی چربیها و ویتامین های مهم محلول در چربی به آنها کمک میکند تا در هر سلول استفاده شوند.
لسیتین تاثیر بسیزایی در کیفیت حافظه و عملکرد مغز مانند یادگیری، هماهنگی حرکتی، بازخورد حسی، الگوهای خواب و … دارد؛ در نتیجه میتوان گفت لسیتین باعث بهبود تنبلی مغز، مشکلات حرکتی، گفتار و … میشود. همچنین یکی از متخصصان مطرح مغز و اعصاب نیویورک، چندین بار در کتاب خود از لسیتین به منظور بهبود عملکرد سیستم عصبی نام برده است. در ادامه به هر کدام از تاثیرات این ماده در افراد و بخشهای مختلف بدن میپردازیم:
به افرادی که دارای بیماری اوتیسم هستند، اوتیستیک یا درخودمانده میگویند. اوتیسم، اختلالی شدیداً متنوع ناشی از اختلال در رشد مغز است. مغز افراد مشمول اوتیسم همانند سایر ارگانهای بدن، نیاز به دریافت مجموعهای خاص از مواد غذایی بهمنظور بهبود عملکرد خود دارند. از جمله این مواد خاص میتوان به اسیدهای چرب ضروری مانند روغن ماهی در بهبود عملکرد مغز بهخصوص در کودکان ADHD و مبتلا به اوتیسم اشاره کرد. لسیتین یکی دیگر از انواع اسید چرب است که کمک زیادی به بدن برای هضم و استفاده از چربیها و روغنهایی که برای حفظ عملکرد کارآمد مغز و اعصاب حیاتی هستند، کمک میکند.
یکی از مهمترین کشفیاتی که در مورد لسیتین صورت گرفته این میباشد که این اسید چرب با تأمین مواد لازم برای تولید استیل کولین (انتقال دهنده عصبی حیاتی به بدن) باعث فعال کردن ذهن تنبل و بهبود حافظه میشود. یکی از وظایف استیل کولین، ذخیره و بازیابی حافظه و اثربخشی سیگنالهای عصبی در بسیاری از مناطق مغز میباشد.
اگر مغز خشک، تجزیه و تحلیل گردد، ترکیبی از 30 درصد لسیتین را نشان میدهد. لسیتین با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد، نقش مهمی در حیات سلولها و غشاء آنها در برابر عوامل اکسید کننده دارد. همچنین این ترکیب به کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی، جلوگیری از زوال عقل و بیماری آلزایمر کمک میکند.
برای اینکه متوجه قدرت امولسیون لسیتین شوید، یک قاشق غذاخوری گرانول لسیتین را روی مایع خنک شده موجود بر گوشت گاو بپاشید. میبینید که در اثر امولسیون لسیتین به بسیاری از ذرات ریز شکسته شده است. به منظور صرفه جویی در هزینه لسیتین مشتق شده از زرده تخم مرغ، منبع دیگری را جایگزین تخم مرغ کردند. حدودا از 20 سال گذشته تا حال از دانه های سویا به عنوان منبع تقریباً انحصاری لسیتین استفاده میشود.
بسیاری از کودکانی که دچار عفونت های متعدد گوش میشوند، به طور منظم از لسیتین استفاده میکنند. هنگام بروز بسیاری از عفونتهای گوشی، مژکهای موجود در گوش اغلب آسیب میبینند. این موژکها حاوی غلظت زیادی ویتامین A که نوعی ویتامین محلول در چربی است، میباشند. با توجه به خاصیت چربی دوستی لسیتین، این ترکیب میزان جذب ویتامین A را به طرز چشمگیری افزایش میدهد، بنابراین برای نواحی موجود در ساختار گوش و مغز که بر عملکرد پردازش شنوایی موثر اثر گذار هستند، بسیار بهبود مییابد.
مطالعه MIT در سال ۱۹۷۵ حاکی از آن بود که در طی آزمایشی که روی افراد بزرگسال در یادگیری و کارهای حافظه صورت گرفته بود، مشخص شد افرادی که روزانه از لسیتین استفاده میکردند، “بهبود تفکر و هوش” را نشان دادند. بر اساس اینکه نیمکره چپ مغز مسئول ذخیره شنوایی است که از آن بیشتر به عنوان “نیمکره تفکر” یاد میشود، میتوانیم مشاهده کنیم که چگونه هر مادهای که باعث بهبود پردازش شنوایی میشود چگونه بر توانایی تفکر مغز اثر گذار است.