تورین یا تائورین از جمله آمینو اسیدهای غیر پرونئینی میباشد که از طریق واکنش میان اسید آمینه L سیستئین و اسید آمینههای اصلی آزاد در داخل سلولهای بیشتر بافتهای انسانی و دیگر گونههای حیوانی، تولید میشود. اسید آمینهها از مهمترین مونومرهای موجود در بدن میباشد که در متابولیسم اکثر واکنشهای بدن دخالت دارند. برخی از کارشناسان معتقدند که تورین برای بدن انسان مفید است و در مدیریت اختلالاتی مانند صرع و دیابت عملکر مناسبی دارد؛ اما با اینحال برای اطمینان در این منظور باید تحقیقات بیشتری صورت گیرد.
این آمینواسید به طور طبیعی در بسیاری از غذاهای تأمین شده از حیوانات مانند غذاهای دریایی، گوشت گاو و مرغ وجود دارد اما در غذاهای گیاهی فقدان این ترکیب مشاهده میشود. امروزه بسیاری از کارخانهها به شیر خشک نوزادان، مکملهای غذایی و نوشابههای انرژیزا تورین اضافه میکنند.
در بدن ما، آمینو اسید تورین در مغز، طناب نخاعی، قلب و سلولهای عضلانی، بافت عضله اسکلتی، شبکیه چشم و گلبولهای سفید (لکوسیتها) وجود دارد. با توحه به عملکردهای مهمی که این ترکیب در بدن دارد، در برخی شرایط جز آمینواسیدهای ضروری بدن دسته بندی میشود. این مونومر در برخی از فرآیندهای بدن مانند موارد زیر دخالت دارد:
• تنظیم حجم سلولهای بدن
• پایداری غشاهای سلولی
• تنظیم مقدار کلسیم داخل سلولی
• تولید نمکهای صفراوی
بر اساس مطالعاتی که بر روی انسان صورت گرفته، نتایج حاکی از آن است که آمینو اسید تورین سبب از بین رفتن مواد زائدی كه منجر به خستگی و سوختگی عضلات میشود؛ خستگی کم ناشی از طی کردن مسافتهای طولانی توسط دوچرخه سواران و دوندگان، به همین دلیل است. علاوه بر آن، این ترکیب عضلات را از آسیب سلولی و استرس اکسیداتیو حفظ میکند.
همچنین مطالعاتی که بر روی ورزشکاران صورت گرفته نشان دهنده آن میباشد که این افراد در اثر مصرف مکملهای تورین (مانند نوشیدنیهای انرژی زا حاوی تورین)، عملکرد ورزشیشان افزایش و بهبود مییابد. تورین در کاهش آسیبهای عضلانی نقش مهمی دارد و همچنین با افزایش مصرف چربی به عنوان سوخت در بدن، به کاهش وزن کمک کند.
برای همین ویژگیهای عملکردی مثبت است که از تورین در نوشیدنیهای انرژیزا برای کسب انرژی و متابولیسم بیشتر بردن استفاده میشود. از آنجایی که این آمینو اسید به طور طبیعی در بدن وجود دارد اما مصرف مکملهای غذایی برای حفظ آن ضروری است.
بیماری دیابت:
بر اساس برخی مطالعات، سطح آمینو اسید تورین در بیماران دیابتی کمتر از افراد غیر دیابتی است؛ دریافت بالای اسید آمینه تورین میتواند مانع از دچار شدن به دیابت نوع 2 شود.
بیماریهای قلبی و عروقی:
تورین موجب افزایش انعطاف پذیری دیواره رگها در هنگام کاهش فشار خون میشود، در نتیجه احتمال مرگ و میر بر اثر مشکلات قلبی و عروقی کاهش مییابد.
تقویت سیستم بینایی:
تحقیقات تشان دهنده آن است که با کاهش میزان اسید آمینه تورین، شیوع مشکلات مربوط به بینایی افزایش مییابد.
محافظت از کبد:
تورین به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد از آسیب سلولهای کبدی در برابر رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند. تحقیقات بیانگر آن است، مکمل یاری با 2 گرم اسید آمینه تورین، 3 بار در روز با کاهش مارکرهای التهاب کبدی از آسیب سلولهای کبدی پیشگیری مینماید.