همانطور که میدانید اسید سیتریک از جمله اسیدهای آلی است که کاربردهای فراوانی خصوصا در صنایع غذایی دارد. این اسید عموما به عنوان یک افزودنی غذایی و نوعی طعم دهنده بکار گرفته میشود و به طور طبیعی میتوان آن را در پرتقال و لیمو یافت. خاصیت اسیدیته اکه این ترکیب ایجاد میکند باعث میشود تا باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها نتوانند در آن محیط رشد کنند. اسید سیتریک در تعدادی از نوشیدنی ها به طور طبیعی وجود دارد و در بسیاری از نوشیدنی ها نیز به دلیل ویژگی های گوناگونی که دارد افزوده میشود که در ادامه به آن ها میپردازیم:
اسید سیتریک در نوشیدنی های مختلفی حضور دارد که از جمله آن ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
معمولا به بیمارانی که دارای سنگ کلیه هستند، نوشیدنی های حاوی اسیدسیتریک برایشان مفید است. در واقع سیترات یک مهارکننده طبیعی برای بلورین ادراری است به همین جهت زمانی که اسید سیتریک در نوشیدنی ها به حجم کل ادرار اضافه میشود، اشباع کلسیم و سایر بلورها را کاهش داده و میتواند دفع ادرار سیترات را افزایش دهد. رسیدن به غلظت سیترات ادراری درمانی، یک هدف بالینی در درمان پزشکی سنگ کلیه کلسیم میباشد.
آب لیمو و میوه لیموها منبع غنی از اسید سیتریک میباشند که حاوی 1.44 و 1.38 گرم / وات، کنسانتره آب لیمو و لیمو نیز حاوی 1.10 و 1.06 گرم / اونس و محتوای اسیدسیتریک لیموناد های قابل فروش در دسترس و دیگر محصولات آبی از 0.03 به 0.22 گرم / اونس حاوی این ماده است.
اسید سیتریک در نوشابه ها به عنوان یک افزودنی برای بهبود طعم و مزه و همچنین برای حفظ نوشیدنی برای مدت زمان طولانی، استفاده میشود. همانطور که پیشتر نیز اشاره شد مقدار این اسید در نوشابه بسته به سازنده آن متفاوت است؛ اما میتواند از 0.03 گرم در هر اونس تا 0.22 گرم در هر اونس متغییر باشد.
دانه های قهوه حاوی حداقل 850 ترکیب مختلف میباشد که مجموع آن ها باعث تشکیل رنگ و بوی قهوه شده است. بسیاری از این ترکیبات اسید هستند که بخش مهمی از طعم قهوه را تشکیل دادهاند. به طوری که در قهوه سبز، اسید سیتریک همراه با اسید مالیک و کینیک، مقدار قابل توجهی از اسید قهوه را تشکیل دادهاند.
قهوه آمریکای مرکزی دارای سطوح بیشتری از اسید سیتریک نسبت به قهوه کنیا دارد. میزان اسید سیتریک بکار رفته در قهوه تاثیر بسیار زیاد و ارزشمندی در کیفیت دارد خصوصا این موضوع در آمریکای مرکزی و آفریقای شرقی بسیار حائز اهمیت است. اسیدیته قهوه شسته شده نسبت به اسیدیته موجود در قهوه طور طبیعی (خشک)، به طور قابل توجهی پردازش بالاتری دارد.
زمانی که صحبت از اسیدیته قهوه میشود، نباید حتما یاد یک مزه ترش بیافتید، چرا که اکثر اسیدهای قهوه طعم اسیدی تولید نمی کنند. به عنوان مثال، اسید فسفریک و اسید مالیک قادراند طعم قهوه را شیرینتر کنند. بسیاری از اسیدها نظیر اسید سیتریک و اسید استیک، طعم مرکبات خوب را در غلظت کم تولید میکنند که باید در محتوای کم استفاده شوند.
به طور کلی اسیدهای موجود در قهوه با میزان آن ها شامل اسید سیتریک 12.2% ،اسیداستیک 8.11%، اسیدهای مولکولی با وزن بالا 8%، اسید کلروژنیک 9%، اسید فرمیک 5.3%، اسید کینیک4.7%، اسید مالیک 3.9% و اسید فسفریک 2.5% میباشند.