سوکرالوز Sucralose با فرمول شیمیایی C12H19Cl3O8، تنها شیرینکننده بدون کالری است که میتواند 600 بار بیشتر از شکر، ترکیب مورد نظر را شیرین کند. این شیرینکننده که در صنایع غذایی استفاده میشود، از شکر مشتق شده و قادر است بدون تغییر و به سرعت از بدن عبور کند. برخی مطالعات حاکی از آن است که اسپلندا یا همان سوکرالوز، موجب سرطان خود در موشها شده و برخی مطالعات دیگر نیز میگویند این ترکیب خطر سرطان را افزایش نمی دهد و حتی در زنان باردار و شیرده نیز بی خطر محسوب میشود. با این حال کدام یک از مطالعات در این باره درست میگوید؟!
به مجموعه بیماریهایی گفته میشود که در اثر تکثیر بیش از حد و غیر قابل مهار شدن سلولهای دگردیسی ایجاد میشود. این بیماری تشکیل شده از 100 بیماری مختلف است که میتواند تقریبا در هر نقطه از بدن ایجاد شود. سلولهای بدن همواره در حال رشد و تکثیر هستند تا سلولهای جدید جایگزین سلولهای پیر و یا آسیب دیده شوند. سرطان هنگامی بروز میکند که تغییرات ژنتیکی با این روند منظم تداخل داشته باشند و سلولها آغاز به رشد غیرقابل کنترل کنند.
این سلولها میتوانند به صورت تودهایی که اصطلاحا به آن تومور گفته میشود، در بدن حضور داشته باشند. به طور کلی تومور به دو صورت بدخیم یا خوشخیم باشد. در تومور بدخیم، سلولهای سرطانی رشد کرده و میتواند به سایر قسمتهای بدن گسترش یابد. در تومور خوشخیم نیز سلولهای سرطانی رشد میکنند اما در سطح بدن گسترش پیدا نمیکنند.
همانطور که همهی ما آگاه هستیم، وجود مقدار زیاد قند در رژیم غذایی باعث بروز انواع مشکلات سلامتی میشود؛ خصوصا برای افرادی که بیماری زمینهایی دارند این شرایط میتواند وخیمتر شود. با این حال ما به حضور مقادیر مشخصی شیرینی در غذاها و نوشیدنیهایمان عادت کردهایم. به همین منظور تحقیقات و آزمایشهای مختلفی صورت گرفته تا از شیرین کنندههای بیخطر و مصنوعی به جای مصرف قند در عادتهای غذاییمان استفاده کنیم.
از جمله این مطالعات، اثرات اسپلندا یا همان سوکرالوز بر روی انسان و حیوانات است. بر اساس نتایج این مطالعات، می توان گفت هیچ ارتباط مشخصی میان سوکرالوز و سرطان وجود ندارد. با این حال این ترکیب همانند هر نوع مادهی غذایی دیگر دارای فواید و خطراتی است که باید آنها را نیز در نظر گرفت.
سازمان غذا و دارو ایالت متحده آمریکا FDA (Food and Drug Administration) مسئول بررسی تمام تحقیقات و تجزیه و تحلیل خطرات موجود در مواد غذایی، مواد افزودنی غذایی، مواد آرایشی و دارویی میباشد. هنگام ارزیابی سوکرالوز توسط FDA، این سازمان بیش از 110 مطالعات صورت گرفته بر حیوانات و انسانها را بررسی کرد تا متوجه شود آیا سوکرالوز میتواند موجب سرطان شود یا خیر؟. که در بررسی مطالعات، هیچکدام ارتباط میان سوکرالوز و سرطان را نشان ندادند.
سازمان غذا و دارو ایالت متحده آمریکا، در سال 1998، پس از بررسی کامل سوکرالوز و تمام موادی که در هنگام تجزیه بدن به آن تبدیل میشود، سوکرالوز را برای افراد ایمن اعلام کرد. با این حال همانطور که اشاره شد این ترکیب مانند هر نوع مادهی دیگری دارای فواید و مضراتی است. به عنوان مثال برخی تحقیقات حالی از آناند که سوکرالوز میتواند باعث التهاب، به ویژه در روده شود. التهاب مزمن روده یک عوامل خطرناک برای بروز برخی از انواع سرطان است. تعادل در مصرف سوکرالوز مانند بسیاری دیگر از گزینههای رژیم غذایی لازم است.