مواد اولیه موجود در صنایع غذایی، اساس تولید محصولات تغذیهای میباشد. محصولات غذایی هم قابل تولید در کارخانه های بسیار مکانیزه و هم در کارخانه های کوچک محلی است. باتوجه به اینکه کشاورزی و شیلات تاثیر بسزایی بر محصولات غذایی دارند، بر شاخه های مختلف علم صنایع غذایی نیز اثر گذار هستند.
دامنه رو به رشد محصولات، فشار جمعیتی، توزیع ناهموار منابع کشاورزی و همچنین مشکلات مربوط به حمل و نقل، ذخیره سازی و دوام کم مواد غذایی، رفته رفته باعث تولید فن آوری و فرایندهای تولید مختلف شده است. از جمله عواملی که همچنان تاثیر بسزایی بر فعالی صنایع غذایی داشته، فشار مداوم اقتصادی و بازاریابی است. این فاکتور، بخش غذا را مجبور میکند تا به طور مداوم برای مشتریان، محصولات جدید و متنوع تری را با تعداد زیادی معادل و جایگزین تولید نماید.
ملزوماتی که به منظور کیفیت غذا بکار گرفته میشود، از همان مرحله اول باید رعایت شوند. مواد اولیه غذایی خامی که در مراحل اولیه استفاده میشود، تعیین کننده کیفیت نهایی محصول است. عدم کیفیت مواد غذایی میتواند مشکلات بسیاری از جمله مسمومیت غذایی، اسهال، استفراغ، تب و … را برای مصرف کننده بوجود آورد. به همین منظور کیفیت این مواد باید تضمین شود تا یک استاندارد کامل بهداشتی در کل زنجیره تولید تضمین گردد.
در صنایع غذایی ذخیره سازی صحیح مواد اولیه از اهمیت بسزایی برخوردار است. محل نگهداری و ذخیره این مواد از جنبه های اساسی کیفیت و ایمنی مواد غذایی محسوب میشود. تجهیزات ذخیره سازی باید از استانداردهای دقیق بهداشتی برخوردار بوده و درجه حرارت ثابت و خنک را حفظ کنند تا از تخریب آن جلوگیری شود.
صنایع غذایی از جمله صنایع بسیار متنوع در دنیا است. برای موفقیت در این زمینه، نکته مهمی که وجود دارد، اصل مطابقت با نیازهای متغیر مشتریان است. برای دستیابی به چنین هدفی، استفاده از جدیدترین استراتژی ها و فن آوری های موجود بسیار مهم است. همچنین در حال حاضر، مصرف کنندگان توجه بیشتری به محیط زیست و کیفیت مواد اولیه غذایی تولید شده دارند.
استفاده از فن آوری های مدرنی که توجه بیشتری به محیط زیست میتواند شما را در این راه، یاری نماید. همچنین با استفاده از این فناوری ها میتوانید محصولات خود را آگاهانه انتخاب کنید. به همین منظور، ایمنی مواد اولیه صنایع غذایی از جمله مهمترین روند این صنعت در آینده خواهد بود.
افرادی که در زمینه صادرات مواد غذایی فعالیت دارند، به دلیل محدودیت زمانی که این مواد در ماندگاری دارند، همیشه در تهیه محصولات خود عجله دارند. ارگان های نظارتی مواد غذایی در بیشتر کشورها در زمینه اجرای اقدامات ایمنی مواد غذایی و اقدامات استاندارد در مواد اولیه و محصولات نهایی بسیار سخت گیرانه عمل میکنند.
به همین منظور تولیدکنندگان مواد غذایی همواره در فشار رعایت این موازین و ارائه محصولات با کیفیت بالا هستند. شرکت های بازرسی کنترل کیفیت مواد غذایی از روش های دست زدن به مواد اولیه صنایع غذایی به منظور جلوگیری از آلودگی این مواد، اطمینان حاصل مینمایند. همچنین پیچیدگی های جزئی مواد اولیه را کنترل کرده و بازرسی گام به گام را با نهایت مهارت انجام میدهند.
برای تعیین کنترل کیفیت مواد اولیه غذایی، آنها را از چندین مرحله گذرانده و مورد بازرسی قرار میدهند. از جمله این مراحل میتوان به رطوبت، تست وزن، آزمایش جسم خارجی و آزمایش حسی اشاره نمود. در ادامه به معرفی هر کدام از آنها میپردازیم:
محتوای رطوبت
از جمله مهمترین مراحل کنترل کیفیت مواد اولیه غذایی، میزان رطوبت است. این عامل تاثیر قابل توجهی بر طعم، بافت و شکل ظاهری مواد اولیه غذایی خواهد گذاشت. رطوبت بیش از حد امکان فاسد شدن محصولا را فراهم میکند. همچنین کمبود رطوبت نیز ممکن است خیلی خشک باشد. آزمایش رطوبت برای کنترل میزان رطوبت مهم است تا بتوان از محصول نهایی با اطمینان در صنایع رستوران و پذیرایی پیشرو استفاده کرد.
تست وزن
برای تأیید وزن دقیق مواد اولیه، ذکاوت حرفهای لازم است. متخصصان کنترل کیفیت از تجهیزات و تکنیک های گوناگونی برای جلوگیری از خطاهای اندازه گیری استفاده میکنند.بدین طریق، محصولات نهایی از پارامترهای وزنی تنظیم شده توسط تنظیم کننده های فرآوری مواد غذایی پیروی مینمایند.
آزمایش جسم خارجی
شما در حالت عادی هیچوقت متوجه نخواهید شد که مواد اولیه صنایع غذایی میتواند شامل چه چیزهایی باشد. اگر این مواد بدون کنترل به بازار برسند، ممکن است اعتبار تولیدکنندگان را خدشه دار کند. متخصصان کنترل کیفیت تشخیص میدهند که آیا مواد اولیه شامل چنین میکروارگانیسم هایی هستند یا خیر. درواقع از این طریق از سلامت، ایمنی و کیفیت محصولات غذایی اطمینان پیدا خواهند نمود.
آزمایش حسی
حتی در صورتی که کیفیت مواد اولیه با هنجارهای ایمنی مواد غذایی تطابق داشت، چگونه میتوان اطمینان حاصل کرد که در استانداردهای صنعت قابل قبول است؟ آزمایش حسی که شامل بینایی، بویایی، چشایی و لمس باشد برای اطمینان از “آماده بودن در بازار” ضروری است.