مسمومیت اسید سیتریک از طریق غذا به ندرت اتفاق میافتد اما همچنان محال نیست. در صنایع غذاهای فرآوری شده، داروسازی و مواد آرایشی از این اسید به طور فراوان بکار گرفته میشود. مصرف کننده در هنگام استفاده محصولات این صنایع تصور میکند که اسید سیتریک استفاده شده در ترکیبات، از منابع طبیعی مانند لیمو و لیموترش تهیه میشود. درصورتی که چنین نیست و این نوع اسید از فرایند صنعتی بدست میآید.
تقریباً تمام تولیدات جهانی اسید سیتریک از طریق فرآیندهای میکروبی با استفاده از قارچ Aspergillus niger حاصل میشود. استفاده از این اسید در رژیم غذایی بزرگسالان و کودکان بسیار فراگیر شده است. استفاده بیش از حد از اسید سیتریک میتواند عوارض جانبی بسیاری مانند ایجاد واکنش های آلرژیک و بیماری در انسان شود.
اسید سیتریک قادر به جذب از طریق سیستم گوارش بدن است. متابولیسم این اسید شامل همان چرخه سیتریک اسید معروف در بدن است که باعث سنتز چربی ها، اسیدهای آمینه و گلوکونوژنز میشود. سیترات پس از تبدیل به بیکربنات، بیشتر در ادرار دفع شده و تنها درصد کمی از آن بدون تغییر دفع میشود. اسید سیتریک پس از تبدیل کامل متابولیک به بیکربنات از طریق کبد و کلیه ها دفع میشود.
مواردی که ذکر شد در حالت میزان طبیعی و نرمال اسید سیتریک میباشد. مصرف زیاد این اسید سیتریک ممکن است باعث مسمومیت شود که در ادامه به برخی نشانه ها و عوارض آن میپردازیم:
اسید سیتریک بسیار قابل احتراق بوده و نباید در نزدیکی گرما یا شعله نگه داشته شود. همچنین ماده تحریک کننده چشم، پوست و دستگاه تنفسی بوده که با استنشاق یا بلع میتواند در بدن جذب شود. قرار گرفتن در معرض حاد پوست و چشم امکان دارد باعث قرمزی و درد شود. استنشاق آن میتواند باعث گلودرد و درد شکم شود.
برای جلگیری از پیشامدهای مسمومیت با اسید سیتریک موارد زیر را رعایت نمایید: